duminică, 17 mai 2015

Sisteme de hidroponica

Aproape toate tipurile de hidroponica sunt construite in jurul principiilor de functionare a unuia dintre cele 6 sisteme pe care urmeaza sa vi le prezentam.
Intelegand cum functioneaza fiecare, puteti combina principiile intre ele si veti putea lua cea mai buna decizie pentru dumneavoastra atunci cand va alegeti sistemul.
   1. Sistemul prin picurare

Cel mai intalnit sistem hidroponic este sistemul prin picurare.


Principile de functionare ale acestui sistem sunt relativ simple, fapt ce il face foarte usor de folosit. De aceea, este un sistem foarte popular.
Nutrientii vitali sunt adaugati intr-un rezervor cu apa ce sta separat de plante.
Apa este impinsa printr-o retea de tuburi ajungand astfel la fiecare planta individual.



Pompa poate fi conectata la un timer. Astfel, nu va trebui sa udati manual plantele si puteti hotari cat de des doriti ca ciclul de udare sa se repete. Puteti de asemenea sa montati un emitator la capatul fiecarui tub din retea astfel incat fiecare planta sa poata primi mai multa sau mai putina apa, in functie de nevoi. Sistemul se adapteaza pe nevoile de udare ale plantelor, permitand o mai mare varietate de specii folosite.
In sistemul de picurare recirculabil, excesul de solutie cu nutrienti se va scurge inapoi in rezervor si astfel va fi refolosit. Acest fapt sporeste eficienta sistemului, fiind neceasara foarte putina mentenanta. Va trebui totusi sa verificati solutia nutritiva din rezervor periodic pe masura ce plantele absorb nutrientii.

   2.     Sistemul prin inundare (Flood and Drain System)


 "flood and drain"= inundare si drenare.
Sistemul prin inundare este un alt sistem hidroponic foarte intalnit. Acest sistem functioneaza intr-un mod similar cu sistemul prin picurare, dar este mult mai simplu de folosit.

La fel ca la sistemul prin picurare, apa cu nutrienti este separata de plante care cresc intr-un recipient in partea superioara a sistemului. Conectata la un timer, pompa de apa va inunda plantele cu solutie cu nutrienti.
 Cand recipientul in care stau plantele este inundat suficient, sistemul se va opri.



Apa se va scurge inapoi in rezervorul solutiei cu nutrient prin filtrul de umplere si scurgere al pompei de apa.
Ca urmare al acestui ciclu, cand apa se retrage in rezervor se realizeaza oxigenarea radacinilor.
Ca si la sistemul prin picurare, timer-ul poate fi programat pentru ca ciclul de inundare sa se repete in functie de nevoile plantelor. Ciclul se repeta de mai multe ori pe parcursul unei zile pentru a nu lasa radacinile sa se usuce.
Totusi, nu puteti doza individual cantitatea de solutie cu nutrient primita de fiecare planta. De aceea puteti creste doar plante care au aceleasi nevoi de hranire.
Acest sistem este foarte sigur si usor de construit.
   3. Sistemul cu pelicula de nutrienti
Sistemul pe pelicula este folosit in plantatiile comerciale de scurta durata.

Spre deosebire de primele doua sisteme prezentate, sistemul pe pelicula nu are nevoie de timer. Solutia cu nutrient este pompata din rezervor pana in tavita unde sunt crescute plantele, intr-un ciclu continuu.


Recipientul in care stau plantele este usor inclinat, permitand solutiei sa se scurga de la capatul superior la cel inferior. Cand ajunge inapoi in rezervor, solutia este iarasi pompata in tavita. In sistemul pe pelicula plantele primesc un flux continuu de solutie cu nutrient. Panta tavitei este suficient de inclinata astfel incat toate plantele sa primeasca solutia. Tavita nu ajunge niciodata sa fie inundata si in felul acesta plantele nu primesc niciodata nutrient in exces.




Deoarece acest sistem poate opera mult timp fara interventie umana, se mai adauga in bazinul de colectare a substantei nutritive si o piatra de aerare cu scopul de a oxigena substanta nutritiva care merge spre radacini. Oxigenarea da plantelor vigoare de crestere si nu permite aparitia de bacterii care sa afecteze radacina.
Piatra de aerare se foloseste in acvaristica si are rolul de a produce bule mici de oxigen in momentul in care este conectata la o pompa de aer.
   4.  Aeroponica
Sistemul aeroponic este cel mai avansat tehnologic dintre toate sistemele de hidroponica. Mai multi cercetatori au afirmat ca acest sistem poate fi solutia la scaderea productiei de hrana in viitor.
Plantele sunt suspendate in aer ca in sistemul cu pelicula, cu radacinile atarnand in jos. Solutia nutritiva este absorbita printr-o pompa de apa care stropeste fin (ca o ceata) prin duze radacinile plantelor.



Procesul de transformare a apei in particule fine stropite face ca radacinile sa primeasca o cantitate mai saraca in nutrienti decat la un ciclu standard de picurare sau inundare (punctul 1 sau 2).


De aceea, stropirea are loc mult mai des, la intervale regulate, acest lucru realizandu-se cu ajutorul unui timer cu mai multe cicluri de programare.
Pentru ca acest sistem porneste mai des pentru a hrani plantele eficient, in timp duce la o crestere mai viguroasa a radacinilor pentru ca acestea sa absoarba suficienti nutrienti. Astfel, plantele ajung mai repede la maturitate.
Sistemul aeroponic permite supraetajarea plantelor pe verticala ceea ce duce la o mai buna exploatare a spatiului intr-o sera si la dezvoltarea conceptului de vertical farming.
   5. Sistemul de cultura in apa adanca

Este cel mai simplu sistem de hidroponica deoarece tava de crestere a rasadurilor nu este separata de bazinul cu nutrienti.


In schimb, platforma de crestere a plantelor (o placa de polistiren expandat) pluteste pe solutia nutritiva. Placa de polistiren are gauri in care se  introduc rasadurile astfel incat radacina sa stea in solutia nutritiva iar partea superioara a plantei sa stea uscata pe platforma de polistiren.


Pentru ca  substanta nutritiva nu se recircula, este esentiala plasarea unei pietre de aerare pentru a pastra apa oxigenata.




Acest sistem nu se preteaza la orice tip de plante pentru ca radacinile se afla constant in contact cu substanta nutritiva care s-ar putea sa le hraneasca prea mult. De aceea, se recomanda folosirea plantelor iubitoare de apa si nutrienti, cum este salata.
Daca aveti un acvariu pe care nu il mai folositi si o placa de polistiren, puteti realiza un sistem de apa adanca in cateva minute.

   6. Aquaponica


Aquaponica este un ecosistem complex care se foloseste de prezenta pestilor si a bacteriilor pentru a hrani plantele.


Rezervorul cu nutrienti este inlocuit cu acvariul pestilor.

Excrementele pestilor si resturile de mancare elibereaza amoniac in apa. Bacteriile Nitrosomonas  transforma amoniacul in Nitriti. Nitritii, la randul lor, sunt transformati de catre bacteriile Nitrobacter si Nitrospira in Nitrati.




Nitratii au un rol esential in cresterea plantelor.


Plantele absorb nutrientii si astfel elimina toxinele din apa. Amoniacul in exces este toxic pentru pesti.

Procesul de circulare al apei este realizat printr-o pompa care impinge apa in vasul de sus in care stau plantele.  Excesul de apa din vasul in care stau plantele se scurge inapoi in acvariu.


Un comentariu: