joi, 7 mai 2015

O gradina verticala tablou

Va prezentam o minunata gradina verticala tablou realizata din plante suculente. In functie de dimensiune si greutate o puteti agata pe perete sau o puteti aseza pe un sevalet. Insa indiferent de cum si unde o veti amplasa, rezultatul este spectaculos. Am folosit suculentele pentru ca acest tablou nu are sistem de udare. Suculentele sunt ideale pentru acest tip de gradina verticala pentru ca au un regim de udare mic. Neaparat iarna gradina verticala-tablou trebuie sa stea in interior si sa primeasca multa lumina indirecta.

Aveti nevoie de:
  •        o rama de tablou veche
  •        plasa Rabitz
  •        stinghii de lemn de 3cm
  •        fierastrau
  •        holsuruburi sau cuie si ciocan
  •        placaj sau o folie din material rezistent la apa, precum cele folosite la pavaj, la acoperirea serelor, folie anti-condens folosita la acoperisuri, prelata sau tip geomembrana
  •        manusi de lucru (optional)
  •        sfic sau foarfeca de tabla
  •        un pistol de capsat
  •        pamant de cactusi cumparat sau puteti folosi un amestec realizat din: 2 parti nisip; o parte mranita; 0,5 parti turbo; 0,5 parti pamant de frunze sau perlit
  •        fibra de cocos
  •        muschi si scoarta de la ramurele, asta daca va e la indemna sa le procurati :)
  •        suculente
Acum ca aveti toate materialele va puteti apuca de treaba.
Mai intai trebuie sa curatati rama. Aplicati apoi ulei de in pe toata suprafata ramei in doua straturi. Dupa fiecare aplicare asteptati sa se usuce, apoi repetati. Cand rama s-a uscat, aplicati 1-2 straturi de lac sau vernis.
Asezati plasa rabitz pe spatele ramei si taiati cu grija excesul cu sficul sau cu foarfeca de tabla. Recomandam sa folositi manusi de lucru pentru a nu va rani. Apoi prindeti plasa cu pistolul de capsat.
Masurati rama si taiati stinghiile de lemn. Prindeti-le cu holsuruburi. In pozele de mai jos au fost folosite cuie, dar autoarea articolului (si noi) recomandam holsuruburile pentru a realiza o prindere mai buna.

                                                Sursa: http://www.luna-see.com


Dupa ce ati prins plasa si stinghiile, puneti fibra de cocos, muschiul si scoarta de ramurele pentru a realiza o compozitie frumoasa. Daca nu aveti de unde sa procurati muschi si ramurele, folositi doar fibra de cocos.

Rolul fibrei de cocos este acela de a impiedica pamantul sa curga prin plasa. In poza de mai jos, autoarea a folosit Spanish Moss, insa acest material vegetal exotic nu se gaseste in Romania. Singurul loc in care noi am vazut Spanish Moss a fost la gradina botanica din Cluj-Napoca :).

                                                     Sursa: http://www.luna-see.com


Dupa ce ati acoperit toata suprafata cu fibra de cocos, umpleti cu pamant de cactusi sau cu amestecul prezentat mai sus.


                                                              Sursa: http://www.luna-see.com

Taiati apoi placajul si prindeti-l cu holsuruburi sau cuie. Din nou, recomandam holsuruburile. Ideal ar fi sa folositi insa o folie din material rezistent la apa, precum cele folosite la pavaj, la acoperirea serelor, folie anti-condens folosita la acoperisuri, prelata sau tip geomembrana pentru ca placajul in timp se umfla. Daca aplicati folie, prindeti-o cu pistolul de capsat. 


                                                        Sursa: http://www.luna-see.com

Cand spatele este acoperit, intoarceti cu grija rama. Va recomandam ca prima gardina verticala de felul acesta pe care o realizati sa fie mai mica. Greutatea este destul de mare!

                                                        Sursa: http://www.luna-see.com
  
Acum puteti pune suculentele prin plasa. Faceti o mica gaura in fibra de cocos si introduceti radacina plantelor.



                                                      Sursa: http://www.luna-see.com

Dupa ce ati plantat toate suculentele, lasati doua saptamani tabloul in pozitie orizontala pentru ca plantele sa prinda radacini.


                                                       Sursa: http://www.luna-see.com

In timp, unele plante pot creste foarte mari sau se pot usca. Acestea trebuie inlocuite. De asemenea, din planta parinte pot creste puiuti sub plasa. Indepartati-i cu grija sau scoateti-i prin gaura plasei.

Important: iarna temperatura medie prielnica acestor plante este de 12-14 grade Celsius. Udarea iarna se realizeaza o data pe luna. Pentru a uda, asezati tabloul in pozitie orizontala, udati, si lasati-l in aceasta pozitie o zi pentru a se realiza drenajul. Vara udarea este variabila, in functie de temperatura si umiditate. Criteriul principal consta in introducerea degetului in panou, si daca simtiti ca pamantul este uscat, udati. Pentru a uda, asezati tabloul in pozitie orizontala, udati, si lasati-l in aceasta pozitie o zi pentru a se realiza drenajul.

Gradina verticala-tablou este gata. Felicitari!


Pentru completarile aduse acestui articol am avut sustinerea: www.facebook.com/AranjamenteCactusi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu